Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Μα , επιτέλους ΤΙ είναι πολιτική; Ο απλός πολίτης έχει δικαίωμα σε αυτήν;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΕΣ  (2016)


Γιατί διαχωρίζεται ο απλός πολίτης από την πολιτική; Είναι η θέση του (να αποστρέφεται την πολιτική) αποτέλεσμα παλαιών συγκρούσεων του Εμφυλίου πολέμου, ή ακόμη αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών των νυν πολιτικών; Σαφώς, ο πολίτης ΠΡΕΠΕΙ να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να μην καταντά αυτή σκέτη ΕΞΟΥΣΙΑ! Κατά πόσο τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν σε αυτή τη συμμετοχή;

Υπάρχει μια πρωτοβουλία, 60 και πλέον κρατών, για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership), η οποία προσπαθεί να πετύχει συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την πλεύση της Κυβερνήσεως. O πολίτης έχει υποχρέωση να πολιτεύεται, κάτι που δεν είναι ισοδύναμο με την εγγραφή του σε κάποιο κόμμα, ή με το δικαίωμα ψήφου και μόνον. Γιατί δεν είναι σωστό να αποφασίζουν μόνοι τους οι πολιτικοί, καλό είναι και ο πολίτης να συμμετεχει, όσο μπορεί. Τα Σχέδια Δράσης που έχουν συνταχθεί (3 στον αριθμό) με στόχο την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, προβλέπεται και να περάσουν το κατώφλι του Νόμου, ώστε ο πολίτης να έχει τη δική του φωνή στην πολιτεία που ζει.

Το θέμα που θίγω είναι : Θα τηρηθούν οι νόμοι αυτοί; Ή κάποια συμφέροντα θα τους καταπνίξουν;
Οι Επιτροπές Διαβούλευσης που υπάρχουν σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (και που αποτελούνται από απλούς πολίτες) ΔΕΝ φτάνουν ως το σημείο που πρέπει, δηλαδή να συνεδριάζουν σε κανονικά διαστήματα , όπως προβλέπει ο νόμος. Επί του παρόντος η λειτουργία τους είναι να καλούνται μια φορά τον χρόνο (αντί για 4) για να πουν την άποψή τους σε έτοιμες θεματικές ενότητες, δηλαδή να επικροτήσουν ή να απορρίψουν νυν σχέδια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Να αποκτήσουν οι Επιτροπές την αληθινή δύναμη και δυναμική που προβλέπει ο Ελληνικός Νόμος.

Γράφοντας την άποψή μας σε μια σε μια Διαβούλευση (σχολιάζοντας, site www.opengov.gr ) ή εκφέροντας γνώμη στα κυβερνητικά στελέχη για πραγματικά και συγκεκριμένα θέματα μέσω κοινωνικών Δικτύων, ή μέσω επιστολών, δεν παραμένουμε απαθείς ακροατές των τεκταινόμενων στη χώρα μας.

Παρευρέθηκα τελευταία στην εκδήλωση που έκανε ο νυν υπουργός Επικρατείας Βερναρδάκης Χριστόφορος "Συνηγορώντας με τον πολίτη". Και κάνω γνωστό στον εν γένει Έλληνα πολίτη ότι υπάρχει η ανεξάρτητη αρχή ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του πολίτη, και καλό είναι να τη συμβουλεύεται. Όπως και το όργανο της περιφέρειας, Συμπαραστάτης του πολίτη και της Επιχείρησης. Ας χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που μάς δίνονται για να είμαστε πράγματι ΕΝΕΡΓΟΙ και εισακουστοί πολίτες.

Ας είναι η πολιτική μας ΟΧΙ ΚΡΥΨΙΝΟΥΣ , αλλά ανοιχτή και σημαίνουσα για τον καθένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου